Ogen zijn de spiegel van de ziel

Als balie assistent zou je wel eens patiënten in een hokje willen stoppen zodat je weet welk type het is en hoe je hierop moet reageren. Er zijn veel soorten patiënttypen en tips hoe je hiermee om moet gaan, maar hoe weet je nou bij welk type de patiënt past. Of nog beter wat hij denkt…..

Ilona Tonnaer heeft een heleboel tips hoe je ogen je kunnen verraden. Niet alleen wie je bent, maar ook wat je denkt.

De ogen vertellen namelijk meer dan je denkt. De pupillen verklappen alles over de gedachtes, gevoelens, beslissingen die iemand gaat maken. Zelfs het karakter wordt blootgelegd als je iemand eens nader in de irissen bekijkt.

Er wordt weleens gezegd dat de ogen de spiegel van de ziel zijn. Of dat zo is dat weet ik niet, maar het is wel een spiegel van de brein of de genen. Niet alleen omdat ik dat denk, maar er zijn ook talloze onderzoeken die dit aantonen.

Wat je PUPILLEN zeggen over gedachtes en gevoelens

De pupillen kunnen van grootte veranderen. Elke keer als ze dat doen vertellen ze je iets. De vuistregel daarvoor is: een grote pupil betekent meestal iets positiefs, terwijl een verkleinde pupil over het algemeen geen goed nieuws is.

Lastige vragen

Als iemand jou een lastige vraag stelt, waar je niet meteen antwoord op kan geven, dan is de kans groot dat je pupillen vergroten. Dat doen ze namelijk wanneer je brein harder of dieper moet nadenken. Hoe harder je je best moet doen om op het antwoord te komen, hoe groter je pupillen worden.

Toen hier onderzoek naar werd gedaan werd er gekeken naar een cijferreeks die de proefpersonen moesten onthouden. Tot aan de 7 cijfers was dat geen probleem. Maar telkens wanneer er daarna een cijfer toegevoegd werd, groeiden de pupillen mee. Ging er een cijfer van de reeks af, dan krompen de pupillen weer mee terug.

Pupillen blijken niet alleen te verwijden bij dit soort geheugentestjes, maar ook bij soortgelijke mentale activiteit zoals:

  • Precies één seconde voor het nemen van een beslissing,
  • Bij het verwerken van verkregen informatie,
  • Bij het oplossen van een probleem
  • Bij het ophalen van herinneringen.

Handig, wanneer iemand zich slimmer voor probeert te doen, maar ondertussen zijn brein aan het kraken is.

Dit is interessant!

Als je wil weten of iemand het interessant vindt wat je aan het vertellen bent. Let dan ook op de pupillen. Vind je brein iets interessant, dan vergroten de pupillen. Dit gebeurt ook wanneer iemand seksueel in je geïnteresseerd is dus pas op!

Andersom werkt het trouwens ook. Vaak wordt iemand met grote pupillen leuker gevonden dan wanneer iemand kleine pupillen heeft. Er worden nu eenmaal meer positieve gevoelens met grote pupillen geassocieerd. Dit doe je niet bewust, maar je onderbewust zijn geeft hierover signalen af.

Wanneer we iemand gewoon niet mogen, kan dat dus goed zijn doordat we (onderbewust) afgaan op wat de pupillen van de ander aan ons brein vertellen. Wanneer je iets negatiefs of zelfs afzichtelijks ziet, verkleinen je pupillen

Wat je IRISSEN verraden over je genen en karakter

Jouw pupillen zijn dus een spiegel van de gedachten en gevoelens, maar de irissen zeggen juist iets over de karaktereigenschappen of de genen van iemand.

In de irissen kan je 3 verschillende gen-kenmerken onderscheiden:

  1. ‘Crypten’, te herkennen als lijntjes of vormen die van je pupil naar de buitenkant van je oog lopen
  2. ‘Pigmentvlekken’, wat letterlijk vlekjes in je iris zijn
  3. ‘Samentrekkingsgroeven’, de rondcirkelende lijnen rondom de pupil in de iris

ogen

  • Heb je veel crypten (1), dan ben je waarschijnlijk een liefhebbend
  • Zit er een vlekje hier een daar (2)? Dan ben je waarschijnlijk wat introvert.
  • Zie jij de rondcirkelende lijnen (3) als een geroerd scheutje melk in een koffiekop, dan ben je nogal impulsief.

Kan je nagaan hoeveel er te ontdekken valt als je de volgende keer net iets beter let op de ogen van de ander aan de balie. Wie weet helpt het je de patiënt te typeren en misschien wel beter op anticiperen.